Folsom House

The structure appears to have been constructed over a basin-shaped depression. This depression may have been scooped out or it may have been a natural depression that was used. We believe that upright poles, perhaps of aspen were then placed around the periphery in tipi fashion. Some smaller plant material was used to close parts of the gaps. Large slab-shaped rocks were then put around the outside of the poles forming the foundation and lower walls. Mud plaster then filled in remaining gaps in the walls. The structure burned firing some of the daub and cracking rock and collapsing. Fires are a natural part of the local environment and the burning likely occurred after the occupation. 

Cross-section Folsom house
 

Cross-section and edge of the Folsom house shown by blue.

Cross-Section House two
 

House during start of 2003 field season.  Edge of house is shown by blue.

Burned daub
 

Burned daub with impressions from structure.